Lökoplaki hastalığı pek çok belirti ile kendini belli edebilir. Lökoplaki genellikle ağızda mukozal doku üzerinde oluşan kalın beyaz veya gri lekeleri ifade eder. Bu hastalık genelde ciddi bir durum arz etmez; ancak altta yatan önemli bir sağlık sorunun da ön habercisi olabilir.
Lökoplaki Türleri
Lökoplaki çeşitleri 4'e ayrılır. Bu lezyonu geliştiren kişiler, çoğunlukla homojen veya homojen olmayan türlerini yaşarlar.
1. Homojen Lökoplaki ve Homojen Olmayan
Homojen lökoplaki, eşit renkte olan çoğunlukla beyaz bir alanı kapsar. Lezyonun yüzeyi pürüzsüz, buruşuk veya çıkıntılı olabilir. Homojen olmayan lökoplaki ise düzensiz şekilli beyaz ve kırmızı bir görünüm içerir. Homojen olmayan lökoplakinin, homojen olana göre kansere dönüşme olasılığı çok daha yüksektir.
2. Proliferatif Verrüköz Lökoplaki
Florid papillomatoz olarak da adlandırılan PVL, Epstein-Barr virüsüne güçlü bağları olan nadir bir durumdur. En tehlikeli lökoplaki tipi olmakla birlikte; neredeyse tüm PVL vakaları kansere dönüşür. Ne yazık ki, genellikle geç teşhis edilir ve tekrarlama şansı yüksektir.
3. Oral Tüylü Lökoplaki
PVL gibi, oral tüylü lökoplaki de Epstein-Barr virüsüne bağlıdır. Genellikle dilde beyaz tüylü lekeler şeklinde ortaya çıkar. HIV / AIDS hastaları gibi zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde yaygın olarak görülür; ancak kansere dönüştürme ihtimali oldukça düşüktür.
Lökoplaki Nedenleri ve Belirtileri
Lökoplaki'nin kesin nedeni belirsizdir, ancak durumla ilişkili birkaç faktör bulunur. Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır ve nadiren 30 yaşın altındaki kişilerde görülür. Lökoplaki geliştirme şansınızı artıran faktörler arasında ağır tütün kullanımı, belirli bir tropikal kabuklu yemiş çiğneme ve ağır alkol kullanımı bulunur. Ek olarak, kötü ağız sağlığı ve iltihaplanma koşulları lökoplakiye neden olabilir.
Lökoplaki semptomları bir dereceye kadar değişir, ancak tüm tipler lezyon olarak kendini gösterir.
Doktorunuz veya diş hekiminiz muayene sırasında lökoplaki'yi teşhis edebilir. Lezyonlar şüpheli görünüyorsa, biyopsi gibi daha ileri testler yaptırmanız gerekecektir. Ağrılı veya aşağıdaki semptomlardan herhangi birini gösteren beyaz lekeler fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizle görüşmenizi tavsiye ediyoruz.
Lökoplaki Tedavisi
Lökoplaki lezyonları çoğu zaman tedavi olmaksızın kendiliğinden düzelir. Tütün gibi bilinen tetikleyicilerden kaçınmak ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız bu noktada oldukça önemli. Fakat lökoplaki lezyonlarının giderek artması durumunda yayılmasını önlemek amacıyla biyopsi yaptırmanız gerekebilir. Böyle bir durumda doktorunuz ve diş hekiminizle görüşmeyi ihmal etmeyiniz.