0850 840 6665

24/7 Bize Ulaşabilirsiniz

Çalışma Saatleri

Hafta İçi Saat 10.00- 23.00 Hafta Sonu 10.00-22.00

Diş Eti Çekilmesine Doğal Yöntemlerle Tedavi

Diş eti çekilmesi, diş etlerinin dişlerden çekildiği tıbbi terimdir. Bu, dişlerin bölgelerini açığa çıkararak hassasiyete ve diş çürümesi riskinin artmasına neden olabilir. Bu yazımızda; diş etlerinin çekilmesine yardımcı olabilecek doğal yöntemlerle evde tedaviyi  ve doğal ilaçları listeleyeceğiz.

Diş Etlerinin Çekilmesinin Nedenleri

Aşağıdaki durumlar sonucunda diş eti çekilmesi yaşamanız olağandır:

  • Diş eti hastalığı veya periodontitis
  • Dişleri çok sert fırçalamak veya sert kıllı bir diş fırçası kullanmak
  • Dişinize uygun olmayan kısmi protezler takmak
  • Belirgin diş köklerine veya ek kaslarına sahip olmak
  • Sigara içmek veya herhangi bir tütün ürünü kullanmak
  • Genetik hastalıklar.

Diş Eti Çekilmesine Çözümler

Diş eti sağlığınızı korumak ve bazı çok ciddi olmayan problemlerinizi iyileştirmek adına, evde doğal yollu tedaviler gerçekleştirebilirsiniz. Elbette, yine de uzman bir diş hekimine görünmeniz tavsiyemizdir. Listeleyeceğimiz başlıklar, diş eti çekilmesi yaşayan hastaların tedavi sürecinde yardımcı olabilecek doğal ürünlerden oluşmaktadır.

1. Yağ çekme

Yağı 5–20 dakika ağzınızın içinde çalkalayın ve ardından tükürün. Ağzı ılık suyla iyice çalkalayın ve her zamanki gibi dişlerinizi fırçalayın. Aşağıdaki yağlardan herhangi birini öğünler arasında kullanarak diş eti çekilmesi problemlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.

  • hindistancevizi yağı
  • Susam yağı
  • ayçiçek yağı

Yağ çekme tekniğini kullanırken bakteri ve toksin içerebileceğinden kullanılmış yağı yutmamaya dikkat edin.

2. Bitkisel özler

Bitkisel özler içeren gargaralar (karanfil , fesleğen ve çay ağacı yağı ) ile plak oluşumu ve dişeti iltihabına karşı diş etlerinizi koruyabilirsiniz.

3. Antioksidanlar

Antioksidanlar, hem diş eti çekilmesi hem de vücut hücrelerine verilen zararı önlemeye yardımcı olan bileşikleri içerir. 2019 yılında yapılan bir çalışmada; iyi bir ağız hijyeni rutini ile likopen ve yeşil çay özü içeren antioksidan takviyesi birleştirildiğinde ağız sağlığının korunduğu tespit edilmiştir. Çalışmada; 45 gün sonra, antioksidan takviyesi alan katılımcılar, takviye almayanlara göre diş eti sağlığında daha belirgin bir şekilde iyileşme göstermiştir.

2016 çalışmasının sonuçları da yeşil çayın ağız sağlığı için kullanımını desteklemektedir . Bu çalışmada, diş eti iltihabı olan katılımcılar 3 hafta boyunca günde 15 dakika yeşil çay sakızı veya plasebo sakızı çiğnedi. Yeşil çay sakızını çiğneyenler aşağıdaki semptomlarda azalma gösterdi:

  • plak oluşumu
  • diş eti kanaması
  • iltihap belirteçleri

Araştırmacılar, yeşil çay sakızının diğer diş eti iltihabı tedavileriyle birlikte kullanıldığında diş eti iltihabının tedavisine yardımcı olabileceği sonucuna vardı .

4. Aloe vera jeli

2017 yılında yapılan bir çalışma sonucunda; aloe vera jelinin (AVG) tedavi amaçlı kullanılarak kronik periodontitis topikal uygulamasında kullanılabileceği kanaatine varılmıştır. Çalışma, kronik periodontitis için standart ölçeklendirme ve kök planlaması (SRP) tedavisinin ardından topikal AVG’nin ağız sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı. Bu tedavi ile diş eti çizgisinin üstündeki ve altındaki dişlerin temizlenerek diş eti iltihabının azaldığı tespit edildi.

Aloe vera bitkisi, diş eti çekilmesi yaşayan kişilerin ağız ve diş sağlığı açısından en çok tercih ettiği, doğal yöntemlerden biri haline geldi.

5. Septilin

Septilin, iltihaplanmayı kontrol etmeye ve sınırlamaya yardımcı olabilecek bitkisel bir takviyedir. Ek olarak Septilin, aşağıdakiler dahil çeşitli bitkilerden oluşur:

  • Guggul
  • Guduchi
  • meyan kökü

2014’te yapılan klinik bir çalışmada şiddetli diş eti çekilmesi yaşayan hastalar üzerinde Septilin etkileri test edildi. Çalışma, SRP tedavisini takiben 3 hafta boyunca günde iki kez Septilin alan katılımcıların, tek başına SRP tedavisi alan katılımcılara kıyasla diş eti sağlığının çok daha hızlı iyileştiğini göstererek spesifik olarak;  diş eti kanamasında ve diş eti cebi derinliğinde de azalma görülmüştür.

Yine de Septilin almayı düşünen bir kişi, uygun dozu belirlemek için hekimine danışmalıdır.

6. Omega-3 yağ asitleri

Omega-3 yağ asitleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunan bir tür doymamış yağdır:

  • balık
  • Fındık
  • tohumlar

2014 yılında yapılan çalışmalarda; SRP tedavisini takiben omega-3 yağ asitlerinin kronik periodontitis üzerindeki etkisini araştırıldı. Sonuçlar, SRP tedavisini takiben 3 ay boyunca günlük omega-3 yağ asidi takviyesi alan katılımcıların diş eti sağlığında aşağıdaki gelişmeleri gösterdiğini gösterdi:

  • Azaltılmış diş eti iltihabı
  • Azaltılmış diş eti cebi derinliği
  • Dişler ve diş etleri arasında gelişmiş bağlantı

7. Fırçalama ve diş ipi kullanma

Düzenli olarak diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak, bakteri ve plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bu da daha fazla diş eti iltihabını ve diş eti çekilmesi yaşama riskini  önlemeye yardımcı olacaktır. Diş hekimlerine göre; bir kişi yumuşak kıllı bir fırça ile dişlerini günde iki kez fırçalamalıdır. Ayrıca günde en az bir kez de olsa diş ipi kullanmanız önerilmektedir.

Call Now ButtonRandevu Al