0850 840 6665

24/7 Bize Ulaşabilirsiniz

Çalışma Saatleri

Hafta İçi Saat 10.00- 23.00 Hafta Sonu 10.00-22.00

Tuzlu Su Gargaraları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Boğaz ağrısı ve ağız yaraları, çoğu insanın yaşadığı yaygın durumlardır. Tuzlu su gargaraları, ağrıyı hafifleterek ağzı ve boğazı etkileyen durumlardan semptomları hafifletmenin ucuz, güvenli ve etkili yollarından biridir. Boğaz ağrısı veya ağız yaralarına tedavi amaçlı eczanelerde satılan gargaraları tercih etmek elbette sağlıklıdır; fakat bunu evde tuzlu su gargaraları yaparak doğal yöntemlerle de gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazıda, tuzlu su gargaraları hakkında bilgi vererek hangi koşulların tedavi edilmesinde ve önlenmesinde yardımcı olabileceğini tartışırken; risklerinden de bahsedeceğiz.

Tuzlu Su Gargaraları Kullanım Alanları

Tuzlu su gargaraları, ağızda ve boğazda hafif ağrı, rahatsızlık ve gıdıklanmanın tedavisinde etkili olabilir.

Boğaz ağrısı

Tuzlu su gargaraları, boğaz ağrısı rahatsızlığını gidermenin etkili bir yolu olabilir .

Hem Klinik Sistem İyileştirme Enstitüsü hem de Amerikan Kanser Derneği (ACS) , boğaz ağrılarını hafifletmek için tuzlu su ile gargara yapılmasını önermektedir. ACS’ye göre, tuzlu su gargaralarının düzenli kullanımı, özellikle kemoterapi veya radyasyon tedavisi gören kişilerde ağzı temiz tutmaya ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir .

Acıyan yara

Kanser yaraları , ağızda gelişebilen ağrılı ülserlerdir. Tuzlu su ile gargara yapmak ağrıyı hafifletmeye ve yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Alerjiler

Bazı alerjiler, kişilerin burun geçişlerinin veya  boğazının şişmesine neden olarak rahatsız edebilir. Tuzlu su gargaraları, alerjiyi engellemese de boğaz rahatsızlığının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

Solunum yolu enfeksiyonları

Üst solunum yolu enfeksiyonları tipiktir; soğuk algınlığı, grip, mononükleoz ve sinüs enfeksiyonlarını içerir. Bazı araştırmalar, tuzlu su gargaraları kullanan hastaların, semptomlarında hafifleme görüldüğünü tespit etmiştir. Örneğin, 2013 yılında 338 katılımcının yer aldığı bir araştırma, tuzlu suyla gargara yapanların üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu buldu.

Diş Sağlığı

Düzenli olarak tuzlu suyla gargara yapmak, bakterilerin diş etlerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir, bu da plak ve tartar oluşumunun temizlenmesine ve önlenmesine yardımcı olur. Ağızda bir bakteri birikmesi, diş eti hastalığına ve diş çürümesine yol açabilir .

Tuzlu Su Gargarası Tarifi

Tuzlu su gargarası; tuz, su ve karbonat karışımından oluşur. Doğal içeriklerle oluşturulmuş bu gargaralar; boğaz ağrısı ve diğer ağız ağrılarında kullanılan bir nevi ev ilacıdır. Doktorlar ve diş hekimleri genellikle ağız ve boğaz ağrısını hafifletmek için tuzlu su gargaraları kullanımını önerirler.

Tuzlu su, bazı bakterileri öldürebilir; ancak hepsini tümüyle yok etmez. Ayrıca tuz çözeltileri, bakterilerin; diş etlerinin, dişlerin ve boğazın yüzeyine yaklaşmasına yardımcı olur ve tuzlu su gargaraları ile tükürme sonucu ağızdan kolayca atılabilir.

 

 

 

Call Now ButtonRandevu Al