0850 840 6665

24/7 Bize Ulaşabilirsiniz

Çalışma Saatleri

Hafta İçi Saat 10.00- 23.00 Hafta Sonu 10.00-22.00

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişin merkezinde enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan bir diş işlemidir. Ağrılı ve sancılı olmayan bu tedavi türü, tamamen çıkarılması gereken bir dişi kurtaracak kadar başarılı olabilir.

Kanal tedavisinin uygulanması; çoğunlukla bir dişin merkezinde bulunan enfeksiyon ya da ağızda yaşayan ve dişi istila eden bakterilerden kaynaklanır.

  • Diş çürüğü
  • Sızdıran dolgular
  • Düşme gibi travma sonucu dişlerde hasar
  • Diş yapısı

gibi faktörler de kanal tedavisinin gerçekleşmesi için uygunluk taşıyabilir. Kanal tedavisi hızla çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için gerçekleştirilen bir tedavidir. İşlem sırasında sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur. Kanal tedavisine erken başlamak, dişi kurtarmak açısından önemlidir. Aksi taktirde diş, bakteriler tarafından enfekte olarak bakterilerin çoğalmasına ve yayılmasına izin verecektir.

Pulpa enfeksiyonunun semptomları şunları içerir:

  • Sıcak veya soğuk yiyecek ve içecek yerken veya içerken ağrı
  • Isırırken veya çiğnerken ağrı
  • Diş etinin, etkilenen dişin yakınında şişmesi
  • Etkilenen dişten sızan irin
  • Yüzün şişmesi
  • Diş renginin koyulaşması.

Bu belirtilerden en az birini yaşamanız bile uzman bir diş hekimine görünmeniz gerektiğini işaret eder. Çünkü; dişiniz, enfekte olmuş ise pulpa kendi kendine iyileşemez ve enfekte olmuş dişi ağzınızda bırakmak durumu daha da kötüleştirebilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kök kanalındaki enfeksiyonu tedavi etmek için bakterilerin uzaklaştırılması gerekir. Bu, bakterilerin kök kanal sisteminden uzaklaştırılması yani kanal tedavisi veya  dişin çekilerek çıkartılması ile sağlanabilir. Ancak, mümkün olduğunca çok doğal dişinizi korumak daha sağlıklı olduğundan, dişin çıkarılması genellikle tavsiye edilmez. Bakteriler çıkarıldıktan sonra kök kanalı doldurulur ve diş dolgu veya kuron ile kapatılır. Çoğu durumda dişin yakınındaki iltihaplı doku doğal olarak iyileşir.

Kanal tedavisi yaptırmadan önce size genellikle lokal anestezi verilecektir. Bu, prosedürün ağrısız olması ve dolgu yaptırmaktan daha rahatsız olmaması gerektiği anlamına gelir.

Kanal tedavisi genellikle başarılarla dolu bir tedavi yöntemini içerir. Her 10 vakadan yaklaşık 9’unda bir diş, kanal tedavisinden sonra 10 yıla kadar hayatta kalabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası

Kanal tedavisi sonrasında dişleriniz iyileşirken dikkatli olmanız çok önemli. Öncelikle; tedaviniz tamamlanana kadar sert yiyecekleri ısırmaktan kaçınmalı mümkünse sigara kullanıyorsanız bir an önce bırakmalısınız. İlk birkaç gün dişinizde hassasiyet hissetmeniz oldukça doğaldır. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler dışında bir ilaca başvurmamanız ise dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta. Ağrı kesici kullandıktan sonra dişinizde hala ağrı veya şişlik hissederseniz diş hekiminizle görüşmelisiniz.

Call Now ButtonRandevu Al