0850 840 6665

24/7 Bize Ulaşabilirsiniz

Çalışma Saatleri

Hafta İçi Saat 10.00- 23.00 Hafta Sonu 10.00-22.00

Yetişkinlerde gevşek diş nasıl tedavisi

Yetişkinlerde gevşek diş nasıl tedavisi

Bir çocukta gevşek bir diş genellikle çok fazla sorun olarak düşünülmez. Bununla birlikte, bir kişi ergenlik çağına geldiğinde, gevşek bir diş artık normal bir olay değildir.

Yetişkinler dişlerinin gevşediğini fark ettiklerinde paniğe kapılabilirler. Yetişkin dişler kalıcıdır ve ömür boyu dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

Yetişkinlerde gevşek dişler bazı durumlarda zararsızdır. Kimi durumlarda ise, dişi kurtarmak, çıkarmak veya bir implant veya köprü ile değiştirmek için bir diş hekiminin bakımına ihtiyaç duyulur.

Gevşek bir diş için tedavi seçenekleri

En iyi tedaviyi uygulayabilmek için ilk yapılması gereken gevşekliğin nedenini bulmaktır.

Tedaviler çeşitleri:

Ölçekleme ve kök planlaması: Bu, diş eti hastalığını tedavi edebilen ve tersine çevirmeye yardımcı olabilecek bir tür derin temizlik prosedürüdür.

İlaçlar veya ağız gargaraları: Bunlar, enfekte diş etlerinin ağızdaki bakterileri iyileştirmesine ve bunlarla savaşmasına yardımcı olabilir.
Ameliyat: Amaç, iltihaplı dişeti dokusunu ve diş eti hastalığından zarar görmüş kemiği çıkarmak olacaktır.
Kemik greftleri: Bunlar, diş eti hastalığında kaybedilen kemiğin yeniden inşa edilmesine yardımcı olabililecek bir yöntemdir.
Yumuşak doku greftleri: Diş eti greftleri olarak da bilinen bu yöntem, dişeti hastalığı olan kişilerde daha fazla diş eti veya diş kaybını önleyebilir.
Isırık atelleri gibi diş aletleri: Bunlar gıcırdatmadan kaynaklanan hasarı azaltabilir ve diş ameliyatından sonra ağzın iyileşmesine yardımcı olabilir.

Diyabet tedavisi: Diş sağlığı için uygun tedavi önemlidir.

Gevşek bir diş düşerse, bir diş hekimi genellikle bir kişinin gülümsemesini şu şekilde düzeltebilir:

Bir diş köprüsü: Bu tip kuron, eksik dişin her iki tarafındaki dişlerin üzerine oturur. Sonuç, eksik olan yerine bir protez veya yapay dişle birbirine bağlanan iki sağlıklı diş arasında bir köprüdür.
Diş implantı: Bu, çene kemiğine bağlı yapay bir diş ve kök içerir.

Bu seçenekler etkili olsa da, diş kaybının altında yatan nedeni tedavi etmek ve daha fazla hasarı önlemek için gerekli diğer adımları atmak önemlidir.

 

Bir yetişkinde gevşek dişin nedenleri

Bir veya daha fazla dişteki gevşeklikten genellikle aşağıdaki faktörler sorumludur:

 

Diş eti hastalığı

Periodontitis olarak da bilinen bu hastalık, diş etlerinin iltihaplanması ve enfeksiyonunu içerir. Genellikle kötü diş hijyeni alışkanlıklarından kaynaklanır.

Fırçalarken ve diş ipi ile plak çıkarmayınca diş eti hastalığı gelişebilir. Plakta bakteri bulunur. Dişlere yapışır ve sadece bir diş sağlığı uzmanı çıkarana kadar zamanla sertleşir.

Tartar olarak bilinen sertleşmiş plak, diş etlerinin dişlerden uzaklaşmasına ve enfeksiyon kapabilecek boşluklar oluşturmasına neden olur.

Zamanla bu işlem kemiği ve dişleri destekleyen dokuyu parçalayarak dişlerin gevşemesine neden olabilir.

Diğer diş eti hastalığı belirtileri şu şekildedir:

Hassas, kırmızı, ağrılı veya şişmiş diş etleri, dişler fırçalandığında kanayan diş etleri, diş eti çekilmesi, dişlerin birbirine uyma şeklindeki değişiklikler. Herhangi bir diş eti hastalığı belirtisi, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Erken teşhis ve tedavi diş kaybını önleyebilir.

Gebelik

Hamilelik sırasında yükselen östrojen ve progesteron seviyeleri ağızdaki kemik ve dokuları etkileyebilir.

Bu hormonlardan daha fazlasına sahip olmak, dişleri destekleyen ve onları yerinde tutan kemik ve bağların toplanması olan periodontiyumu değiştirebilir. Periodontiyum etkilendiğinde, bir veya daha fazla diş gevşek hissedebilir.

Vücudun bu bölümündeki değişiklikler hamilelikten sonra düzelir ve endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında ağrı veya gevşek diş yaşayan herkes, diş eti hastalığını ve diğer ağız sağlığı sorunlarını ekarte etmek için bir diş hekimine görünmelidir.

Aslında, diş eti hastalığı ile erken doğum arasındaki olası bir bağlantı nedeniyle, hamile kişilerin düzenli olarak diş hekimlerine gitmeleri teşvik edilmektedir.

Dişlerde yaralanma

Sağlıklı dişler güçlüdür, ancak örneğin yüze darbe veya araba kazası sonucu dişlere ve çevresindeki dokulara zarar verebilir. Sonuç yontulmuş veya gevşek dişler olabilir.

Aynı şekilde stres zamanlarında dişleri sıkmak veya gece gıcırdatmak dokuları yıpratarak dişleri gevşetebilir.

Çoğu insan çene ağrısıyla sonuçlanıncaya kadar sıkma veya gıcırdatma alışkanlıklarından habersizdir. Diş hekimi, dişler kalıcı olarak hasar görmeden sorunu tespit edebilir.

Bir yaralanmanın dişlere zarar verdiğinden şüphelenen herkes, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine gitmelidir. Örneğin spor yaralanmaları, kazalar ve düşmeler diş hasarına neden olabilir.

Osteoporoz

Osteoporoz, kemiklerin zayıflamasına ve gözenekli hale gelmesine neden olan bir hastalıktır. Sonuç olarak, küçük çarpmalar ve darbeler bile kemiklerin kırılmasına neden olabilir.

Osteoporoz genellikle omurgayı, kalçaları ve bilekleri etkilerken, aynı zamanda dişleri destekleyen çene kemiklerine de zarar verebilir.

Çene kemiklerinin yoğunluğu azalırsa dişler gevşeyip düşebilir.

Osteoporozu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, nadir olsa da diş sağlığı sorunlarına neden olabilir. Nadir durumlarda, kemik kaybını tedavi etmeye yardımcı olan bifosfonatlar adı verilen ilaçlar dişlerin gevşemesine neden olabilir. Bu çene osteonekrozu olarak bilinir.

Bir çalışmanın yazarları, bifosfonatları hap şeklinde alan kişilerde osteonekrozun nadiren ortaya çıktığını, ancak ilacı intravenöz olarak alan kişilerde durumun gelişebileceğini öne sürüyor.

Diş çekimi gibi travma ve cerrahi prosedürler de osteonekroza neden olabilir.

 

Call Now ButtonRandevu Al