Diş gıcırdatma aynı zamanda bruksizm olarak da bilinir ve yüksek stres, anksiyete, anormal ısırıklar veya uyku bozukluklarından kaynaklanabilir. Ayrıca, aşırı dişlerde aşınmaya ve hatta dişlerinizin kırılmasına dahi neden olabilir.
Tekrarlayan, donuk baş ağrıları veya sabah çene ağrısı, geceleri dişlerinizi gıcırdattığınızın önemli bir işaretidir. Diş gıcırdatmaya yardımcı olmanın yolları vardır; ancak en yaygın seçenekler geceleri ağızlık kullanmaktır. Birine bağırmamak için ya da çok stres altında olduğunuz dönemlerde birçok insan ara sıra dişlerini gıcırdatır. Çoğu insan için dönem dönem diş gıcırdatma önemli bir sorun değildir; ancak bunu kronik bir şekilde yaşıyorsanız tedavi sürecinizi başlatmanız gerekebilir.
Neden Dişlerimizi Gıcırdatırız?
Bruksizm olarak da bilinen diş gıcırdatma, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Genellikle yüksek stres veya kaygı ile ilişkilidir; ancak anormal ısırıkları, eksik veya çarpık dişleri veya uyku bozukluğu olan kişiler bu durumdan negatif bir şekilde etkilenebilir. Sigara içmek, sürekli kullanılan bazı ilaçlar veya yaşam tarzı alışkanlıkları dişlerinizi gıcırdatma nedenleriniz arasında yer alabilir.
Diş Gıcırdatmanın Kötü Sonuçları Nelerdir?
Ara sıra diş gıcırdatma normalde önemli hasara neden olmaz, ancak yetişkinlerin %10 - %15'inde orta veya şiddetli diş gıcırdatma problemlerinin olduğu tahmin edilmektedir. Orta ve şiddetli bruksizm önemli sorunlara yol açabilir. Örneğin: diş etlerinin çekilmesi, köprü, kron, implant veya protez ihtiyacı ile diş kaybı yaşanması muhtemel sonuçlar arasında bulunur. Şiddetli diş gıcırdatma ayrıca çeneyi etkileyerek TME bozukluklarına yol açabilir ve muhtemelen yüzünüzün görünümünü değiştirebilir.
Dişlerimi Gıcırdattığımı Nasıl Anlarım?
Bruksizm, gündüz veya gece meydana gelebileceği gibi stres veya kaygı ile de ilişkili olabilir. Diş gıcırdatma semptomlarının anlaşılması zor olsa da; bir aile üyesinden sizi geceleri diş gıcırdatma belirtileri açısından gözlemlemesini isteyebilirsiniz.
Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?
Dişlerinizi gıcırdattığınızdan şüpheleniyorsanız, ağrıyı azaltmak ve dişlerinizi korumak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır, bunlar:
Dişlerinizi gıcırdattığınızdan şüpheleniyorsanız, doğru bir değerlendirme için diş hekiminize başvurmalısınız. Diş hekiminiz, bruksizm probleminizin dişlerinize zarar verip vermediğini size söyleyerek size en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.
Gece koruyucuları, diş gıcırdatmanın en yaygın tedavisidir. Diş hekiminiz size ağızlık takmanızı tavsiye ederse, bu koruyucuları herhangi bir eczaneden veya internetten de reçetesiz satın alabilirsiniz. Kullanımı kolaydır ve kullanıma hazır olması yalnızca birkaç dakika sürer.
Diş hekiminiz, ağız yapınıza mükemmel bir uyum sağlayan ve daha kaliteli, özel bir gece koruması kullanmanızı da söyleyebilir. Bunlar genellikle daha pahalıdır; ancak aynı zamanda profesyonel bir şekilde size özel olarak üretilmiştir. Bu nedenle kullanımı çok daha rahat ve faydalı olacaktır.